Бях твърдо решен да оставя сигурността на работното място и оттогава не съм поглеждал назад. Любомир Атанасов, SEOMAX

liubomir-atanasov-seomax

„Израснах в обикновено семейство. Родителите ми работеха 5 дни в седмицата от 8 до 5. И до ден днешен не мога да си обясня откъде е дошъл предприемаческият ми дух.

Но си спомням добре началото. Започнах да работя веднага, след като завърших гимназия. Близо 8 години прекарах в търговския отдел на една фирма. Но дойде моментът, в който си казах, че е време да започна нещо свое. Нямах идея какъв бизнес исках да започна – знаех просто, че искам да се развивам.

Моят тъст изигра съществена роля в моето израстване като предприемач. Той самият е предприемач и ми даде шанс, като ме взе под крилото си. За да бъда край него и да се обучавам, започнах да работя в неговата фирма – вечерите след работа.

Паралелно с това реших да направя малък експеримент с първия си онлайн бизнес. С мой приятел решихме да внасяме стоки от чужбина и да реализираме печалба на българския пазар. Дойде ни идеята да продаваме плюшени играчки Angry Birds. Намерихме няколко завода в Китай, които ги произвеждаха и сключихме сделка. След няколко дни играчките бяха на митницата.

Решихме, че ще създадем онлайн магазин. Купихме домейн (angrybirds-bg.com), мой приятел ми подари хостинг и инсталира онлайн магазина, сложихме едно лого, а играчките снимахме на бял фон вкъщи. Изкупиха ги за нула време. А не бяхме инвестирали дори и лев в реклама, само използвахме различни маркетинг трикове за привличане на клиенти. Още тогава разбрах, че имам афинитет към маркетинга и започнах да чета на тази тема.

Междувременно дойде моментът да направя по-смела предприемаческа крачка в работата с моя тъст. Неговият бизнес партньор се отказа от своя дял и това беше моят шанс – предложих на тъста ми да купя партньорския пакет и да се включа в бизнеса като пълноправен бизнес партньор.

Решението не беше никак лесно. Съпругата ми тъкмо беше родила, а аз оставях сигурната си работа и добрата заплата, за да развивам бизнес – нещо, което не знаех дали ще проработи. Имаше вечери, в които не можех да заспя – чудех се дали ще успея, дали ще мога да се грижа за семейството си. Но бях твърдо решен и оттогава не съм поглеждал назад.

Бях твърдо решен и оттогава не съм поглеждал назад.

Може би именно тази нагласа ми помогна да управлявам 4 бизнеса 3 години по-късно.

Първото нещо, което направихме с моя тъст, е да създадем тренинг център, където провеждахме обучения на фирми – продажби, маркетинг, общуване и психология. След време превърнахме тренинг центъра в IMG IT академия, която се развива успешно вече 2 години. Смея да кажа, че чрез академията сме обучили и помогнали за IT развитието на над 300 човека.

Създадохме и SЕОMAX – дигитална агенция, която обслужва български и чуждестранни клиенти. Стартирах и агенция за провеждане на събития, с която организираме големи събития с известни изпълнители и BTL.

А заедно със съпругата ми открихме спортната зала, за която имаме големи мечти. Моята съпруга ръководи целия екип, а аз мисля за бъдещото развитие и маркетинга.

Във всеки един от бизнесите сме влагали изключително много труд и минимален бюджет. За щастие нито един не е бил на загуба.


Как успяваш да балансираш между 4 работещи бизнеса?

На работа съм 24 часа! Честно казано, не знам как успявам. Не мисля, че имам по-голям капацитет – просто мисля, че всичко е до нагласа на ума и правилно разпределение на времето. Въпреки че работя много, се опитвам да балансирам със спорт, време със съпругата и сина ми и правейки неща, които обичам.

На работа съм 24 часа!

Какви качества, според теб, трябва да притежава един предприемач?

Да не пуска кокала! За да успееш, трябва да платиш цената. Цената не винаги са парите, понякога е време, отношение, дори живота ти. Аз също платих цена и продължавам да я плащам всеки ден.

Но сега всяка сутрин се събуждам с желание да отида на работа. Сега имам свободата да се развивам,  да развивам екипите си, да гоня целите си, да правя планове и да ги реализирам.

Всяка сутрин се събуждам с желание да отида на работа.

Никога не се отказвам. За всеки един от бизнесите си бях набелязал път за развитие и го следвах докрай, правих промени в движение и бях свидетел как постоянно се развивахме.

Ето защо бих дал следния съвет на всеки стартиращ предприемач: сядайки с бизнес партньора си, разпишете идеята си на един бял лист – целите, които искате да постигнете, и ролите, които ще изпълнявате. Определете границите и параметрите на бизнеса си.

Тествайте идеята си, преди да направите по-сериозни стъпки. Дори ако не проработи, не се отчайвайте. Опитайте нещо друго. Но никога не се отказвайте!

И вложете сърцето си в бизнеса. Аз наистина вярвам, че бизнес се прави със сърце и постоянство.


За SEOМAX?

SEOMAX е нашата агенция за дигитален маркетинг и уеб дизайн, която ребрандирахме за външния пазар. Екипът ни е прекрасен и се разраства. И вярвам, че е едно от най-хубавите места за работа в Пловдив.

Дигитална агенция SEOMAX

seomax-logo-small

seomax.bg

/seomax

+359 (32) 334 333; +359 (889) 833 433

Хареса ли ви историята?
Общо: 46    Средно: 4.2/5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

web design: Maya Bankova · Vector images from Freepik