Напуснах сигурната си работа, заради фотографията. Влади Балевски, Част II

Напуснах сигурната си работа, заради фотографията. Влади Балевски, Част II

„В първите си години като фотограф помагах на майка ми. Тя снимаше концерти и покрай нея и аз се влюбих в това. Бях ексклузивен фотограф на световно известни гастролиращи изпълнители – Маркус Милър, Ванеса Мей, Инкогнито, Мецофорте и Максим Венгер.

В последствие започнах да снимам сватби и то във време, в което нямаше така наречената „Сватбена фотография”. Вярвам в брака за цял живот! Затова още тогава реших, че искам да се занимавам с нещо, което ще има стойност и след 40-50 години.

В тези години с фотография не се изкарваха пари. Затова не бях спрял да работя на пълен работен ден, а поръчки за сватби поемах през уикендите. С времето работата ми на фотограф започна да се увеличава. Когато обаче ме се налагаше да вземам седмица-две отпуск, реших, че е крайно време да се отдам изцяло на фотографията.

Беше голям финансов риск! Особено защото нямах никаква представа как се прави бизнес. Но опитът те учи и предизвиква промяна в начина ти на мислене. В онова време когато не можех да отказвам ангажименти, снимах по 50 сватби в рамките на 6 месеца. Сега вече не съм притиснат до стената.

С годините и натрупания опит, започнах да правя неща, които не бяха популярни сред фотографите в България. Бях сред първите, които работят в екип с втори фотограф. Бях сред първите и които снимат сватбени фотосесии в отделен ден. Имам по 15-20 такива всяко лято, отделно от ангажимента ми на сватбения ден. С няколко колеги започнахме да прокарваме нов път, който до този момент не съществуваше. Създадохме стандарт!“

 „Кое е било най-голямото ти предизвикателство през тези години?“

„Едно от нещата, което ми е било най-трудно и продължава да е, е предизвикателството да превърнеш хората, с които работиш в екип. Българинът по природа не е екипен играч. Мой бивш шеф все ми казваше: *Ние се учим да бъдем шефове. Учим се да бъдем лидери в крачка.* Сега, след години, го разбирам много добре.“

„С кой страх успя да се пребориш?“

„Със страха, че няма да оправдая напълно доверието, което хората са ми гласували и че няма да успея да надскоча стандарта, който самият аз съм си поставил. Моят страх винаги е бил да не се проваля именно в тези неща. Не съм от хората, които приемат реплики като *Няма да стане!*. Има трудно постижими неща, но не и невъзможни.

„Разкажи ми за някои от най-милите ти спомени с младоженци.“

„Спомням си една прекрасна двойка – бяхме седнали на кафе, а момичето ми разказваше как 7 години по-рано ми е писала с молба да снимам сватбата й. Аз съм я попитал кога е датата, а тя ми е отговорила, че все още няма мъж, но държи аз да снимам сватбата им. Аз съм се съгласил. След 4 години тя го намира, а година по-късно той поисква ръката й. Първото нещо, което тя прави е да се свърже с мен. След този първи разговор с мен се обажда на бъдещия си съпруг, за да му каже, че ме е ангажирала. Той пита: „колко“ – тя казва цифрата, а той затваря телефона.

По-късно младоженецът сподели с мен: *Твоят хонорар е половината от бюджета за сватбата, но видях, че това е единственото, което ще я направи щастлива. Така че ти си моят сватбен подарък за нея.* Толкова се трогнах, че реших да им подаря сватбена фотосесия на морето. Това е един от най-хубавите ми спомени с влюбена двойка.“

Балевски Фотография

balevski-wedding-photography-logo

0888 251 135

Хареса ли ви историята?
Общо: 23    Средно: 4.3/5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

web design: Maya Bankova · Vector images from Freepik