Човек, който се проваля, се учи. Иван Бондоков и Limacon

ivan-bondokov-limacon-busy-humans

Иван Бондоков е един от основателите на Limacon – център за социална промяна и изграждане на социален капитал, който много скоро ще отвори врати в Пловдив. Какво го доведе в града на тепетата и защо каузата, с която се е захванал, е толкова важна, разберете в историята по-долу:


„Върнах се от Германия променен. Бях заминал, за да уча и истината е, че нямах намерение да се връщам в България. Докато не се разболях тежко – от болест, която ме остави почти изцяло парализиран. Това беше едно от най-големите предизвикателства в живота ми. Някакси успях да се възстановя, но този катарзис ме накара да сe променя и да канализирам енергията си в правилната посока.

Винаги съм бил обществено ангажиран, но след като се завърнах станах много по-фокусиран. Прекарах няколко години в корпоративния свят, след което, воден от желанието си за социална промяна, се присъединих към MOVE.BG – организация за развитие на човешки потенциал и стимулиране на обществото. Там научих много и видях колко много хора с кауза има в България.

Аз самият съм такъв човек. Затова винаги, когато правя нещо, съм воден от желанието ми да повлияя позитивно. Именно затова съвсем наскоро реших да заменя София с Пловдив и заедно с Валентина Куцева да създадем Limacon – компания, която е посветена да помага на хора да развият своя „социален капитал“.

Социалният капитал е един от най-важните ресурси, които човек притежава. Той представлява силата на обществените връзки, познанства и контакти и науката как да ги управляваш добре, така че да отварят врати, да допринесат за реализирането на цели, щастие и цялостното добруване на обществото ни.

Социалният капитал е богатството на хората, които познаваш. Когато ти си запознат с потенциала на човек „А“ и знаеш как той би бил полезен на човек „Б“, можеш да служиш като свръзка между тях двамата – това е най-висшата форма на социален капитал.

Сега, когато имам собствен бизнес, виждам как познанства, които съм градил години наред и в които съм инвестирал време, доверие и уважение, се връщат, за да ми подадат ръка. Социалният капитал е наистина нещо невероятно. Затова всеки от нас трябва да е отговорен, когато общува с хора. Дори най-обикновеното запознанство може да се окаже необикновено.

Дори най-обикновеното запознанство може да се окаже необикновено.

Иван Бондоков


„Какво ще се случва в Limacon?“

„Идеята ни е чрез Limacon да научим хората как да общуват отговорно и как да управляват социалния си капитал. Затова сме подготвили страхотен микс от услуги. Първо Лимакония – програма за деца, с която искаме да помогнем на малчуганите да работят заедно, да се развиват като хора, да се научат да уважават околните. Доскоро това място е било детски център и вярваме, че енергията и позитивизмът, с които е било заредено, ще ни дадат сериозен тласък.

След това имаме Limacon Coworking – искаме да създадем креативна среда за фрилансъри и стартъпаджии, в която да работят и да обменят идеи.

Друго звено е Limacon Services, чрез което ще предоставяме пространството на фирми, неправителствени организации и лектори.

И понеже сме доста социално ориентирани, ще предлагаме и услуга „социална корпоративна отговорност“ – изграждане на маркетинг стратегии за компании, които искат да се ангажират с каузи. Limacon може да бъде връзката между бизнеса и каузалните хора в България. Също така планираме да правим наши семинари и обучения за социалния капитал.“


„Какво те мотивира и движи напред?“

„Хората, с които се срещам всеки ден, техните истории и как се борят да градят нещо в България. Понякога когато животът те мачка, е много трудно да погледнеш нещата от хубава им страна, но тези хора успяват. За жалост тази група никога няма да бъде мнозинство, понеже нашето общество не мотивира хората с талант и желание за инициативност, но ние искаме да променим тази реалност с всичко, което правим.

Целта ни е да привлечем хора, които обикновено не са в креативна и окуражаваща развитието среда. Знаеш ли колко много хора с идеи има в България – хора, чиято среда ги задушава. Аз често казвам, че дори в един таксиджия може да дреме следващият иноватор. Той всеки ден минава по един и същ път и знае много добре как този път може да се оптимизира. Но понеже средата му не го насърчава, тази негова мисловна линия не се развива. Той предпочита да я потисне, понеже ако сподели на колегата си таксиджия, той ще му се подиграе.


„Кой е най-ценният урок, който си научил в бизнеса?“

„На първо място се стреми винаги да изградиш доверие в хората. Бизнесът днес се гради изцяло на основа доверие. Лично за мен, ако не правиш нещо на базата на ценности и доверие, независимо дали в професионален или в личен план, то никога няма да бъде устойчиво.

Другият много ценен урок, който съм научил от скромния си предприемачески опит е, че дори ако човек има добра идея, може би времето й не е сега. Но това не трябва да ни отчайва. Аз имам един файл на личния си компютър – банка с идеи, която постоянно пълня. Някои идеи са свежи, други стоят там от доста време, но като едно хубаво вино те просто трябва да узреят.“

Бизнесът днес се гради изцяло на основа доверие.

Иван Бондоков


„Какво би казал на млади хора с бизнес идея или кауза?“

„Бих им казал да инвестират във формати, където могат да се запознават с хора, от които да се учат. Нещата не се случват с малко четене в интернет. Съветвам ги при всяка възможност да отделят средства, за да посещават конференции, събития и всякакви места, където могат да чуят нещо ново, да създадат полезни контакти и да се учат от хора.

Горещо им препоръчвам да посетят и едно предстоящо събитие в Пловдив на 9 Септември: Business on the Hills – бизнес конференция за иновации. На нея ще присъстват 7 международни лектори с много години опит и ценни съвети. Направете всичко възможно, за да присъствате.

И другия много важен съвет, който бих им дал е, че провалът не трябва да ги плаши. Човек, който се проваля, се учи. Това, което в България спира изключително много предприемаческата среда, е страхът от провал и страхът какво ще кажат околните. Докато в други общества ще те похвалят и окуражат, че си опитал, тук в България хората все още се подиграват и затова много млади избират сигурността на работното място или бездействието. Но пак ви казвам – не се плашете от провала, понеже той е вашият учител.

Човек, който се проваля, се учи.

Иван Бондоков

Limacon - build your social capital

site-logo

Пловдив, бул. Марица 154 А

Пон - Пет: 10:00 - 18:00ч

0889 989 703

Business on the Hills

Пловдив, Хотел Империал, ул. Лев Толстой 6

9 - 11 Септември

Хареса ли ви историята?
Общо: 6    Средно: 5/5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

web design: Maya Bankova · Vector images from Freepik