Ключът към по-добро бъдеще е в младите хора. Найден Рашков, AIESEC

nayden-rashkov-aiesec-bulgaria

Още докато бях ученик, търсих нещо различно и интересно, с което да запълвам пълноценно времето си. Така станах част от програмата, която изпраща млади студенти в Страсбург, да станат депутати за един ден. Това невероятно изживяване ме запали по доброволчеството. Веднага щом се върнах започнах да се оглеждам за възможности да правя именно това. Така станах част от младежкия съвет на град Пловдив. Тогава бях само на 16!

Страстта ми по доброволчеството, проектите и социалната промяна ме отведе в AIESEC, където съм вече четири години, последната от които съм председател на организацията за България. Сега съм на 24 и съвсем уверено мога да кажа, че да бъда доброволец е едно от най-добрите решения, които съм взимал за живота си.

Доброволчеството ми даде изключително много. Помогна ми да стана по-осъзнат и да познавам силните и слабите си страни. Да открия кои са ценностите ми в живота. Научи ме как да вдъхновявам, да комуникирам свободно и да се движа с позитивизъм в предизвикателна среда. Също и как да бъда ориентиран към решенията, а не към проблемите.

Да бъда гражданин на света – да съм толерантен, отворен и да загърбя предразсъдъците. Да уважаваш мнението на всеки, както и правото му на избор да бъде човек.

И … да преоткривам работата в екип.

Доброволчеството те учи да бъдеш лидер!

Доброволчеството те учи да бъдеш лидер!

Найден Рашков


Най-голямото ти предизвикателство?

Най-трудното нещо е да загърбиш себе си и егото си за нещо по-голямо от теб самия. Мисля, че това е най-силна страна на доброволците, защото те го правят всеки ден.

А в личен план със сигурност най-голямото ми предизвикателство е вътре в мен – да оставя страховете и притесненията си, както и всичко, което ме дърпа назад.


Ако можеше да се върнеш назад и да дадеш съвет на твоето по-младо аз – 16-годишния Найден, какво би му казал?

Да започне да инвестира в себе си и в развитието си като човек. В началото, когато станах доброволец, основният ми мотив бяха средата, хората и забавлението. Тогава дори не осъзнавах колко много получавам.

Бих казал на 16-годишния Найден да не пропуска нито една възможност и винаги да си оставя моменти, в които да се опитва да осъзнае кой е, да разбере какво иска, да разбере кои са ценностите му и в какъв човек се превръща.


А как би вдъхновил друг млад човек? Какво би му казал?

Същото, което казвам и на нашите членове. Вярвам, че ключът към по-добро бъдеще е в младите хора и е наша отговорност да създадем по-добър свят за нашите деца и за следващите поколения. Така че, време е да поемем отговорност за света, в който искаме да живеем и да сме благодарни на поколенията преди нас за всичко, което са направили. Това е отношението, което води към промяна.

Ключът към по-добро бъдеще е в младите хора.

Найден Рашков

Младите хора в България имат нужда от развитие и вярвам, че го търсят. Моето желание, както и на всички в AIESEC, е да ги ангажираме с амбицията, мисията и ценностите ни, за да могат да припознаят себе си и заедно с нас да допринасят за развитието на света.

И тук е мястото да споделя за едно събитие, на което мисля, че всеки млад човек с кауза трябва да присъства. Тази събота AIЕSEC организира Youth Speak Forum, който ще представи целите за устойчиво развитие на ООН и ще мобилизира младите хора да работят целенасочено за реализирането на тези цели до 2030 година.

2030 година е светът, в който младите хора ще живеят и ако искаме той да е по-добър, трябва да направим първата крачка. Каня всеки един да присъства, за да се запознае с целите за устойчиво развитие, да научи какъв е светът сега и как всеки от нас може да допринесе за реална и видима промяна в обществото ни.

2030 година е светът, в който младите хора ще живеят.

Найден Рашков


Повече за Youth Speak Forum

Форумът събира на едно място млади активни хора и утвърдили се лидери. Структуриран е по модела: Вдъхнови (Inspire), Ангажирай (Engage), Действай (Act). Модел, чрез, който делегатите ще имат възможност да научат от кратки и мотивиращи лекции повече за Целите за устойчиво развитие, и в частност за трите най-актуални за България; да участват в разнообразни работилници, в които младежта и бизнесът си взаимодействат и не на последно място, да приложат наученото в създаването на реални стъпки за действие, които ще допринесат за по-добро бъдеще.

Най-актуалните цели за България в момента:

  1. Качествено образование
  2. По-добро здравеопазване
  3. Нулев глад

Yоuth Speak Forum / AIESEC България

aiesec-logo

Интер Експо Център / София, бул. Цариградско шосе 147

8 Октомври 2016г / 09:00 - 18:30ч

Хареса ли ви историята?
Общо: 2    Средно: 5/5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

web design: Maya Bankova · Vector images from Freepik