Избрах друг път за живота си – младежката работа. Илина Мутафчиева, Дружество за ООН

Избрах друг път за живота си - младежката работа. Илина Мутафчиева, Дружество за ООН

Илина Мутафчиева е мениджър проекти в Дружество за ООН в България и вече шест години работи за позитивна промяна сред младите хора в България. Историята й прочетете по-долу:


Ако можех да проведа разговор с по-младото си аз, бих й казала: „Следвай пътя си и недей да променяш нищо, понеже той ще те отведе на правилното място“.

Когато завърших гимназия, бях сигурна, че ще отида в Африка и ще се занимавам със социална работа. Мечтата ми е беше да преподавам математика на деца. Днес все още не съм реализирала тази мечта, но е интересно как тя начерта пред мен път, по който вече шест години ходя – работата с млади хора.

Много добре си спомням как се случи всичко. Споделих мечтата си на един приятел, а той ми каза: „Имам приятел, който работи в неправителствена организация. Ще те запозная с него и ще видиш колко ужасен всъщност е неправителствения сектор, ще се отвратиш и ще продължиш живота си.“ Да, ама не! Попадайки в тази чудесна организация („Дружество за ООН в България“), аз се влюбих в работата с млади хора, каузите и проектите и шест години по-късно продължавам да съм част от екипа.

Спомням с и как хората около мен имаха други очаквания за живота ми. Особено след като завърших Международни Икономически Отношения и взех сертификат за инвестиционен брокер. Всички очакваха, че ще се гмурна в работа с инвестиционни пазари и акции. Тогава взех нестандартно решение – реших да продължа да се занимавам с това, което обичах да правя и избрах друг път за живота си. Вярвам, че като избрах работата с младежи направих правилния личен избор.


Какво те привлече към неправителствения сектор първоначално?

Възможността да се уча в една доста защитена среда. Корпоративният свят много рядко дава възможността да експериментираш. Занимавала съм се и с частен бизнес и осъзнах, че там е много по-трудно да бъдеш лидер и да бъдеш забелязан. От друга страна, неправителственият сектор предлага среда, която постоянно те поощрява да вървиш напред, да генерираш нови идеи, да създаваш екипи и да работиш по нещата, които харесваш.

Доброволчеството ти дава възможност да се учиш в една доста защитена среда.

Илина Мутафчиева

Освен това аз съм дълбок оптимист и вярвам, че положителната промяна на средата зависи от нас самите. Ако ние работим за промяната, тя е неизбежна. Съвсем естествено беше да стана част от организация с кауза.


Как те промени тази среда?

Гмуркането в една кауза отнема много време и усилия, но след това ти дава много повече. Дава ти много знания, които натрупваш по един неформален начин, дава ти широка обща култура и увереността, че ако си с правилните хора и имаш истинска кауза, няма начин тя да не стане реалност.


Какво би казала на млад човек, които тепърва излиза от училище и все още не знае какво иска от живота?

Първо бих му казала, че няма невъзможни неща. Второ, да има търпение да изслуша по-възрастните от него. Разбира се, да бъде достатъчно критичен към това, което му казват, понеже понякога възрастните много умело успяват да ни манипулират. Така че нека приема съвети, но и да знае, че може да постигне всичко, което поиска.

Виждам, че все повече млади хора осъзнават колко много неща зависят от тях и се радвам, че в обществото ни все повече се появяват добри примери на млади хора, които са активни, които градят бизнеси и се развиват.


Защо е важно всеки млад човек да даде шанс на доброволчеството?

Защото няма друг инструмент, чрез който да развиеш себе си, да валидираш това, което знаеш и можеш, и да се запознаеш с други активни млади хора с кауза и ясна визия. Доброволческият труд е едно от малкото неща в живота, в които ако ти дадеш една частица от себе си, получаваш много повече в замяна. И просто, защото доброволчеството е яко!

Доброволческият труд е едно от малкото неща в живота, в които ако ти дадеш една частица от себе си, получаваш много повече в замяна.

Илина Мутафчиева

Yоuth Speak Forum / AIESEC България

aiesec-logo

Интер Експо Център / София, бул. Цариградско шосе 147

8 Октомври 2016г / 09:00 - 18:30ч

Хареса ли ви историята?
Общо: 2    Средно: 5/5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

web design: Maya Bankova · Vector images from Freepik