Стартирах с фалит, а днес имам бизнес в България и САЩ и клиенти от цял свят. Никола Минков, Serpact.

nikola-minkov-serpact

От футболист в SEO специалист и предприемач – това е моята история! Всичко започна, когато през 2011 година се отказах от 15 години футбол и бях принуден да потърся алтернативен начин да изхранвам семейството си. Съпругата ми беше бременна с първата ни дъщеря, а средствата, с които разполагахме бяха твърде малко.

Тогава, без никакъв опит в сферата, се насочих към онлайн търговията – реших да създам онлайн магазин за козметика, който да продава във Великобритания. Проектът тръгна добре, сайтът беше добре оптимизиран за търсачките и за категорията „парфюми“ се справяхме по-добре дори от брандове като Amazon и eBay. Но няколко грешни решения ми костваха проекта. Трябваше да съкратим бюджета и първият разход, от който се лишихме беше SEO-то. За един сайт това е катастрофално, но тогава не го разбирах! След година и половина фалирахме.

След година и половина фалирахме.

Когато фалитът се случи, преживях силен натиск от околните да си намеря стабилна работа с постоянен доход. Беше труден период, но тогава повярвах в себе си и реших, че трябва да измисля нещо, което да ми даде независимостта, която търсих и да носи доход и сигурност на семейството ми.

SEO-то и дигиталният маркетинг привлякоха вниманието ми. Но бях напълно бос в тази сфера, затова започнах да чета, да се обучавам и да тествам. Междувременно стартирах паралелен проект – рекламен портал за Свиленград, Одрин и Александрополи. С този проект си генерирах твърд доход, който даде спокойствие на семейството ми и допълнителен капитал на мен, за да стартирам онлайн бизнеса си през 2014 година.

Така преживях първия си фалит – със смелост и поемане на нов риск. Стартирах новия бизнес с 1000лв заем и натоварен с още няколко странични заема. Рискувах и животът ме възнагради! Но аз винаги съм бил такъв – никога не съм се страхувал от предизвикателства и провали. Спортът ме е научил на това! И както обичам да казвам – мечтите без цели си остават просто мечти!

Рискувах и животът ме възнагради!

Започнах с малки клиенти, които разполагаха с малки бюджети. Първоначално бях само аз – one-man show! Но осъзнах, че този подход е грешен и през 2015 година започнах да разширявам екипа. Три години по-късно сме 9 души, имаме офис в България и САЩ и клиенти от цял свят.

Всичко в живота се случва с цел! Не съжалявам за нито един период и за нито една грешка – те са ми били уроци. Всички изпитания в личен и професионален план, всички лишения са ме научили да уважавам парите и клиентите, които ми ги дават. Единствено съжалявам, че не мога да отделям повече време на семейството си – само това бих променил! Много съм благодарен на съпругата ми, която ми дава душевен мир. Истината е, че ако в семейството няма хармония, няма да има хармония и в бизнеса и човек трябва да се научи на баланс.“

Aко в семейството няма хармония, няма да има хармония и в бизнеса.Как си се справял в трудните моменти?

„Губил съм мотивация, когато сме губили ценни клиенти. Особено когато те са гръбнака на фирмата и от тях идва основният приход. Преди време ни се случи за 2 месеца да изгубим 2 много ценни клиенти. Това много ме удари – прибирах се вкъщи без настроение и нямах мотивация да работя. Подобни промени нарушават цялата ти стратегия и фирмен бюджет. Но в такива моменти отново се опирам на това, на които спортът ме е научил – когато паднеш, ставаш и продължаваш. В живота няма време за съжаление и скланяне на глава.

Аз разсъждавам по следния начин – ако сега имам проблем, най-вероятно след месеца вече няма да го имам. Следователно няма смисъл да си губя времето в жалване и ядосване. Когато се появи проблем, го анализираш и вземаш решение – не се ядосваш и не се фокусираш върху него.“

Когато се появи проблем, го анализираш и вземаш решение - не се ядосваш и не се фокусираш върху него.Какво би посъветвал човек, който сега стартира?

Най-големият ти враг е страхът и желанието да бъдеш одобрен от всички! Нещото, което винаги съм си повтарял е: „слушай, но не се вслушвай“ – това правило за мен е златно. Човек трябва сам да взема решенията си. Да, може да изслуша съветите на околните, да ги оцени и анализира, но да не се вслушва в тях на 100%. Човек трябва да бъде самостоятелен в решенията, които касаят бъдещето му!

Обучавай се! Всеки ден отделяй време за това. Ставай по-добър, стреми се да догонваш най-добите и да ги надминаваш. Ако нямаш този стимул, ще станеш просто един от всичките останали на пазара! Това е най-важната политика в нашия бизнес – ние инвестираме в обучение за целия екип, понеже това вдига качеството на бизнеса ни!“


Никола Минков ще бъде един от лекторите на Конференция по дигитален маркетинг Digital 4 Plovdiv, която ще се проведе на 30 ноември 2017г.

Място: Хотел Санкт Петербург – Пловдив, бул. „България“ 97
Телефон за връзка: 0888/ 566 304

Digital 4 Plovdiv - конференция за дигитален маркетинг

digital4plovdiv-logo

digital4plovdiv.com

/digital4plovdiv

0888 566 304

SEO Агенция Serpact™

serpact-small-logo

serpact.bg

+359 885 014 972

Хареса ли ви историята?
Общо: 20    Средно: 4/5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

web design: Maya Bankova · Vector images from Freepik