10 години съм в бизнеса и се научих да не влагам чувства: Стоян, Fresh Bar Emporium

„Занимавам се с бизнес вече над 10 години. Започнах след гимназията, правех бизнес и докато бях студент. Занимавал съм се с различни неща и досега не успявам да се преборя с естественото си желание да правя няколко неща едновременно.
Фреш барът е интересно разнообразие от основната ми дейност. Аз и моят съдружник имаме софтуерна компания, но в един момент решихме да направим нещо коренно различно. Идеята ни беше да донесем на студентите нещо, което липсва в тяхното студентско меню – свежа и здравословна храна. Имено затова избрахме локацията на фреш бара да бъде Пловдивският Университет. „
„Ти си почнал бизнес много рано, още като момче. Не те ли беше страх, че ще се провалиш?“
„Не съм се страхувал. Никой не тръгва с мисълта, че ще се провали, напротив – вярва, че ще успее. Така и аз! С времето, разбира се, се провалях много пъти, но всеки провал ме е учил на нещо. Не съм го оставял да ме завладее и да ме уплаши.
Нещо, което изигра огромна роля, когато за първи път започвах, беше, че имах с кого да се съветвам. Моят братовчед, който вече беше минал по този път, ме научи на изключително много неща. Съветът на опитни хора може да спести много главоболия.
„А с какво трябваше да се пребориш?“
„Най-вече с моето невежество. То ми е изгубило много време. Сега мога да отворя нов обект за една седмица – знам цялата процедура, но това не винаги е било така.
Кой е най-ценният урок, който си научил правейки бизнес?
„Да не влагам чувства в бизнеса. Бизнесът има една единствена цел – да доведе принадена стойност. Ако той е на загуба, трябва да бъде прекратен. За съжаление в началото правех грешката да превръщам бизнеса си в „част от мен“ и не се отказвах от него дори когато от икономическа гледна точка той беше на загуба. Това беше моят урок!
Научих се и на нещо друго, което е много важно. Всеки път когато не успявах, се връщах назад и си задавах въпроса „защо”, след което анализирах грешките си. Това ми помогна да работя по-добре над идеите си. И аз като много други хора съм минал по този път – да работиш от 8 до 5 и като се върнеш от работа, да започнеш работа по собствената си идея. Трудно е, но е напълно постижимо ако имаш ясна цел.
Но първият и основен урок е, че не трябва да се отказваш, независимо, какво се случва! Трябва да имаш ясен и точен разчет на финансите и никога да не носиш две дини под една мишница. Всяка странична дейност може да те разконцентрира и да саботира твоята добра идея, просто защото не си й посветил достатъчно време.“
„Как човек да превърне идеята си в бизнес?“
„С лист и молив. Сядаш и я разписваш. Планираш всички разходи, след това умножаваш поне по две и започваш – точно както ремонта вкъщи.“
Emporium Fresh Place

Пловдив, ул. Костаки Пеев 5
Пон - Пет: 08:00 - 17:00ч
0884 093 080
Общо: 2 Средно: 3/5
Препоръчани

Колкото повече провали съм имал и НЕ-та съм чувал, толкова по-кален и устойчив съм ставал. Борислав Арапчев, Idea Studio
ноември 28, 2017
web design: Maya Bankova · Vector images from Freepik