Това, да знаеш, че бъдещето ти е в твоите ръце е огромен стимул: Адриан Кумбилиев, Чаена Къща Пловдив

чаена-къща-пловдив-адриан-кумбилиев

„Чаена Къща“ е не само първата чаена къща в България, но и една от добре познатите марки в Пловдив и страната. Цели 12 години семейният бизнес се занимава изцяло с внасяне и разпостраняване на редки и уникални на вкус чайове, които могат да бъдат опитани в уютното им местенце в Капана. А как са стигнали до тук и каква е историята им прочетете по-долу.


„Когато бях на 10 години за първи път се запознах с чая сред полетата на Шри Ланка. Тогава не знаех, че ще продължа по стъпките на семейството ми и след 15 години живот и работа в чужбина ще се завърна у дома, за да поема семейния бизнес и да дам нова насока на марката „Чаена къща”.

Имах късмета родителите ми да ме изпратят да уча в чужбина. Животът на различни места по света ме научи на много и ми даде възможността да опитам вкусове, непознати на нас българите. Ходех на чаени следобеди и се наслаждавах на напитката, гледайки красиви пейзажи от небостъргачи в Дубай. Посещавах и различни чаени плантации в екзотични страни. Тези мои изживявания сложиха началото на моята страст към чая. Исках всеки българин да има възможността да вкуси такива редки, церемониални чайове, които са истинско богатство.

Така, пълен с носталгия по дома и с желание да развивам бизнес в България, най-сетне се върнах. Споделих на родителите ми, че искам да сменя посоката на досегашния бизнес с кафе и чай. Исках да сме центъра на чая в България, не да предлагаме някаква стока, а истинско качество, да развиваме вкусовете и обогатяваме българина откъм знания и вкусове за тази напитка. Спомням си как много наши познати сметнаха решението ни за налудничаво: „Кой в България би се захванал да прави бизнес с напитка, която се пие само няколко месеца в годината?”. Патентовахме марката „Чаена къща” и така преди 12 години отворихме първата чаена къща в България.

Така преди 12 години отворихме първата чаена къща в България.

Адриaн Кумбилиев

Започнах да използвам контактите, които бях изградил в чужбина, за да доставяме редки, висококачествени и отличени видове чай от цял свят. Но, въпреки многото ми труд и усилия, усещах, че не познавам добре бизнес средата в България. Затова започнах да работя за други фирми и да се запознавам с начина на работа. За няколко години придобих нужните умения и се отдадох изцяло на бизнеса с чай.

Да работиш за себе си е в пъти по-мотивиращо и удовлетворяващо, отколкото да работиш за някой друг. Неописуемо е чувството да знаеш, че всяко твое действие и инвестирана минута ти дават финансово и духовно спокойствие. Но разбира се както всяко друго нещо в живота бизнесът не е лесно поприще. В България е сравнително лесно да стартираш бизнес, но е ужасно трудно да се задържиш на пазара. Ако имаш идея, лесно можеш да хвърлиш пари, за да я осъществиш, но за да се задържиш трябва да си находчив и да познаваш добре бизнес релефа в страната – какво се търси, на кого и как да го предложиш – въпроси, на които много бизнеси не отдават внимание и вследствие затварят врати след 2 или 3 години.“


Какви са били най-големите ти трудности в бизнеса?

„Преди няколко години чаят стана на мода и в България. Дотогава работихме и се развивахме спокойно. Изведнъж много места и магазини започнаха да предлагат чай. Конкуренцията стана жестока.”

Може би едно от най-големите ни предизвикателства беше когато се опитаха да ни вземат бизнеса под носа. Отвориха две места, които използваха нашето име – „Чаена къща“. Наши клиенти започнаха да ни бъркат с тези новопоявили се заведения и това беше голям удар за нас, защото губехме клиенти. Въпреки че имахме запазената марка, сякаш многогодишните ни усилия бяха застрашени. Така се стигна до адвокати, съдебни искове и редица други неприятни събедни процедури. За щастие спечелихме и успяхме да върнем бизнеса си, а местата, които се опитаха да ни съборят, така и не успяха да закрепят бизнеса си и фалираха. Това ме научи да бъда още по-безкомпромисен, щом става въпрос за качество, лоялност и отношение към хората.

Минавайки през тези изпитания разбрах, че нося отговорност за самия себе си и за семейството ми – родителите ми, съпругата ми и дъщеричката ни. Знам, че от работата ми днес зависи бъдещето ни утре. Това ме прави способен да се боря докрай за това, което искам да постигна. Осъзнавам, че в края на деня всичко зависи от мен и е въпрос единствено на моята отдаденост, целеустременост и жертви. Моите родители и техният пример са ме научили на това. От малък съм свидетел на тяхната упоритост и хъс, с които гонеха мечтите си. И това ми е помогнало да се чувствам свободен, удовлетворен и щастлив да живея в България, защото знам, че както те са успели, така и аз ще успея.

Знам, че от работата ми днес зависи бъдещето ни утре. Това ме прави способен да се боря докрай за това, което искам да постигна.

Адриaн Кумбилиев

Това, да знаеш, че бъдещето ти е в твоите ръце е огромен стимул. Събуждаш се сутрин с цел. Дори не се разболяваш, защото просто нямаш време за това.”

Как се справяш със сраха от провал?

“Боря го с позитивизъм. Всеки има страхове и съмнения, но е въпрос на вътрешна нагласа да ги преодолееш. Така че гледам на тях като на предизвикателства.“


Какво коства да имаш собствен бизнес?

„Трябва да си готов на много компромиси и да си абсолютно сигурен в подкрепата на хората около теб. Не вярвам в Дон Кихот сам срещу вятъра. Човек трябва да има подкрепа, най-малкото морална. И да бъде готов на компромиси с времето си, социалния си живот и да взима правилните финансови решения. Когато правиш бизнес не можеш да си воден от емоции.“


Какъв съвет би дал на по-младото си аз?

“Бъди по-решителен. Не чакай да дойде правилния момент – понякога просто трябва да действаш. Бих му казал да се съсредоточи, да реши какво точно иска и да започне да работи за това, защото нищо няма да дойде наготово.”


С какво искаш хората да свързват „Чаена къща“ след 10 години?

“След 10 години искам всеки да познава нашата марка и да сме се превърнали във верига. Искам хората още по-добре да разберат, че ние предлагаме съдържание, не опаковка. Гордеем се, че сред колекцията ни от 200 вида чай имаме и толкова ексклузивни вкусове, които взимаме директно от чаени плантации по света и които човек може да опита само при нас – императорски, японски, тайвански, висококачествени бели и зелени чайове и оолонг.

Искам да съумеем да научим българина да пие чай. Да придобие тази култура и да инвестира в качествени напитки.“

Чаена Къща Пловдив

chaena-kashta-plovdiv-logo

Пловдив, ул. Абаджийска 10 (кв. Капана)

Пон - Пет: 10:00 - 19:00ч

0887 434 722

Хареса ли ви историята?
Общо: 6    Средно: 4.3/5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

web design: Maya Bankova · Vector images from Freepik